Kaye and Geoff's tent New House

owner builder sign

We designed and sub-contracted the construction of our house ourselves. It was completed (or at least we moved in) early in 2002. The house is on a 750 millimetre compacted sand pad, to provide a base for the footings and enough height for the septic system. The footings and pad are concrete. The walls are double brick and the roof is Colourbond corrugated steel. The internal walls are rendered with plaster and the ceilings are generally gyprock except above the entry/living/mezzanine which have exposed beams with pine lining, and in the computers/office under the mezzanine which has exposed beams and painted chipboard.

The design is aimed to be passive-solar, with larger north-facing windows and smaller ones to the west and south. A lot of thermal mass is provided by the bricks and concrete pad, and the ground under the house. The eaves are 700 milimetres which blocks most of the midday sun in summer but allows the sunlight through the windows in winter. A wood-burning fire heats the house in winter (we have established a grove of trees on the property to provide firewood) and since hot summer days are uncommon, no active cooling is required. The two courtyards will provide a sunny area in winter and a shady area in summer, with some protection from strong winds which occur in the region in all seasons.


house photos house8 house7 house6 house5 PHOTOS:

Here are some pictures of the house under construction, before the roof was put on. Clockwise from top left they are:

external view from the north
external view from the north west
internal view looking towards the mezzanine
external view from the south west.

Note the 12.5 metre pine glulam beam which supports the entire roof over the living/mezzanine, and in the internal view the scaffolding which is temporarily holding it up.

Click on any of the pictures to display an enlargement of that photo (each is approximately 70 Kilobytes in size)
Getting closer to completion now, with some of the paving and gardens taking shape:

external view from the north-east, showing the late-addition verandah
southern courtyard, complete with Bruce, the cat
external view from the north-west, with the excavation for the fish-pond just visible in the foreground

house photos house17.jpg house13.jpg house12.jpg
house photos house16.jpg house14.jpg house15.jpg and inside...

looking from the kitchen to the mezzanine
the kitchen
the guest bathroom

...plus the gorgeous guest bathroom windows, created by Mark Hewson


April 2002: Our six month extension to our two year building license ran out on the 6th, and the inspector from Albany came on the 5th. We were dreading the inspection. We imagined that there could be all sorts of things which were considered wrong or unacceptable for some reason, which we would be required to fix, possibly in a hurry and maybe at considerable expense.

The whole thing turned out to be less traumatic than we thought it might be. The inspector generally seemed to be quite impressed, and the only requirement was for a ballustrade on the stair - this did not surprise us as it was one of the things that we thought might not be acceptable. He was prepared to just trust us the add the ballustrade, so we are not under pressure to get it done in a short time - just as well as the ballustrade on the mezzanine took more than three months to get constructed!



MORE PHOTOS:

courtyard photos Here are some more pictures of the house, taken after we moved in. The pond was constructed as the margin of the northern courtyard, with a wall just over 50 centimetres high, and built of double brick with a concrete-filled cavity; strong enough to hold the weight of the water. It is now complete with native fish and waterlillies, and frogs, water beetles and backswimmers have taken up residence.

The southern courtyard was completed and the herb garden planted out. A friend contstructed a sculpture out of scrap metal retrieved from the bush around Denmark. We are considering building a wood-fired oven in one part of the herb garden.


December 2003: The old house is completely demolished except for a few pieces of corrugated iron which have been left only to slow down the advance of the kikuyu. The yard has several stacks of salvaged timber and roofing iron, and the shearing shed is full of bits and pieces recovered from the demolition. Quite a few things were given away or bartered with various friends and aquaintances, and trailer-loads of rubbish went to the tip. It certainly has changed the look of the place.

Some of the space where the old house was is now allocated to the new garage. We are doing the garage building ourselves so it is going very slowly, but at least there is a large selection of timber from the old house to use for the frame. It could easily be another twelve months before we can drive the car in. Hopefully the planned studio will be constructed a lot faster than the garage. The space for it between the garage and the water tank has been cleared and roughly levelled, and to encourage rapid construction we have decided on a steel-framed Colourbond-clad shed on stumps. The wall frames will be prefabricated in Albany and two friends will help put it together. We have the second-hand windows and sliding door, and are just waiting on the holiday season to be over so that all the participants will be available and the fabrication can be started.

The pond has settled into a pattern which involves varying degrees of algal bloom, but this year for the first time (despite not following the frog-friendly design guidelines) frogs have bred in the pond - it has large numbers of impresssively fat tadpoles. We have no idea if the fish are still alive but everything has to look after itself in an outdoor pond like ours.


May 2004: garage and studio At last the studio construction is well under way after the council took ages to approve the plans and then the fabrication firm took twice as long as they said they would to construct the frames. In contrast to the garage, the studio is all steel, chosen in the hope that it would allow faster and easier erection. It has, relatively, but is still taking months rather than weeks.

When everything finally arrived on site we found that none of the underfloor steel was cut to size; luckily we had access to a metal-cutting saw. Then one panel was missing; after we had one built and delivered we found that it was the wrong size. We took it in on the trailor to be modifed and waited while they tacked another piece on; luckily we measured it before leaving the workshop because they still had it wrong. Finally it was correct but then back on site it turned out that another piece of steel had not been provided. Since that has been sorted out, things have gone OK with the help of steel specialist Mark and his MIG welder. We think that a few instructions might have been useful.

The garage is being built with timber framing from the old house, western red cedar cladding and a steel Colourbond roof. All the timber including the frame is being painted with a protective stain designed for western red cedar, which slows the process down but should reward us with improved resistance to weathering in the future. We are looking forward to collecting more water from the two new roofs once the buildings are complete; this year it looks like we will just get through to the winter wet season before our tank level drops too low.


March 2005: The studio is now finished, at least on the outside, with a verandah on the front and a small deck at the back. Both are constructed with timber and bricks salvaged from the old house which we demolished. With lights and power are laid on, the studio is now a very useful addition to the farm. Kaye has moved all the spinning and weaving gear in and Geoff has installed a bench and a large work table. As well, we have set it up for visitors, with a bed and bedside tables, a lounge and a few chairs. We have already had a few guests stay for a day or two, and by all accounts they found it very comfortable. Kaye has also used it for spinning, and is very happy with the extra space.

garage and studio
The garage, and the front and rear of the studio
However, there is still internal work to be done - the temperature inside the studio can get very high on a hot day, and will be rather chilly once the winter arrives, so it needs to be lined. We were hoping to find a cheap way of doing this (newspaper glued to chicken wire?) but may just settle for spending more money to get it completed faster, and go for some sort of thin particle board or plywood.

Most amazing, after more than two years, the garage is also completed, and it seems to be a success (especially if you do not look too closely at the carpentry). The western red cedar looks satisfyingly 'natural' and a late design modification included some clear polycarbonate in the rear gable. This not only lets in more light, but saved a few western red cedar boards and quite a bit of angle cutting and messy fitting. The only problem is that the driveway which will lead to the garage has not yet been constructed, but in the mean time we can drive the car over the sand, so it is now happily living in its new home.


July 2006: After lots of time-wasting, we eventually decided to line the studio with the corrugated iron from the roof of the old house. Firstly we framed the windows and doors with timber from the verandah of the old house, to provide an edge to work to around the openings. Then we started on the storeroom and used some old flooring to line the lower walls, installed shelving, and then did the upper walls in the iron. All the walls were then lined with iron over fibreglass insulation. After more discussion, we determined to do the ceiling with the corrugated iron as well. This was not easy to accomplish, as lifting sheets of iron above your head is a bit dangerous, but it all went without major injury. With several coats of off-white paint and the electrical fittings replaced the inside of the studio is now finished. We were impressed in the end by how much of the old house we were able to incorporate in the studio. internal studio

We hung a set of colourful pictures which up to now had just been stored in a box, moved the furniture back in, and now the studio is ready to be overrun with junk, as are most spaces on the farm. We have started with a collection of computers and associated printers and other equipment, but are resolved to sort them out and bin all the stuff which is of no serious use.

To complete the transformation, we arranged for some limestone rubble for the driveway. Now all we have to do is get some plants growing so that the place looks a bit less bare. Kaye wants roses.

The pond is always a source of interest. After several years without seeing any sign of the fish (local native pygmy perch) we put in the pond soon after it was completed, we were amazed one day to see several dozen of them swimming around! Now there are about 30 - 40 of them including one huge one (about 70 mm.) and they get very excited over small pieces of bread or chopped-up yabbie thrown into the water. We also have flowering water lillies, papyrus and other plants, and lots of frogs - we counted more than 70 of them around and in the pond on one summer's day. On occasions we also get tiger snakes attracted by the frogs, but they do not seem to be a threat, especially once you know they are there.


2010: Without really trying to over the years we have collected a mass of old computers and related equipment. They were clogging up the studio and shearing shed and so we decided we needed a place to work on them - see if they were useful and if so find them a new loving home. Clearly another shed was required, so building on our studio experience we went for a steel-framed and Colourbond-clad structure with windows and doors which the local supplier had hanging around in his yard. We used some timbers from our old house for "exposed" roof beams, the verandah post and the verandah decking and steps.

It took just over a year to build (not bad for us) and eventually was lined with corrugated steel from the roof of our old house, was given its own mains power and even a water tank which had been hanging around the farm for years.

Despite the best of intentions, we have been slow to deal with the computing equipment. A few machines have been declared useless and scrapped but in the meantime we have accumulated several more. One day.....



HOUSE PLAN:

new house plan

April 2015: We are not getting any younger and realise that at some stage living on the farm, dependent on our car to get everywhere, will become increasing less viable. So we are slowly planning for a move in to Denmark, where we already own a block of land. There is a house on the block but it is an old wooden cottage which is not very big or in wonderful condition, so we are happy to demolish it and build (yet another) new house.

We are working on a design which hopefully will give us all the space we need and re-create at least the general feeling of being surrounded by nature, but this is a bit difficult on a 1000 square metre piece of land surrounded by houses. We plan to have an internal courtyard (for when the weather is not conducive to being outside) and an outside courtyard with a pond and lots of plants, bounded by a wall of natural stone. The house will have a concrete slab floor supporting a steel frame with brick on the inside (reverse brick veneer) and clad in Colorbond steel. The roof will also be Colorbond. There should be room in the backyard for just one shed.

The current incarnation of our plan is something like this:

house plan